Вівторок, 19.03.2024, 04:37
Вітаю Вас Гість | RSS
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Святкуємо разом!

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Лічильник


Новини від "Освітнього порталу"

Головна » 2015 » Березень » 17 » Проведено гендерний марафон в загальноосвітніх навчальних закладах
16:30
Проведено гендерний марафон в загальноосвітніх навчальних закладах

На виконання Закону України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків», Державної програми забезпечення рівних прав та можливостей жінок та чоловіків на період до 2016 року, затвердженої постановою КМУ від 23.09.2013 № 717, комплексної Програми соціального захисту населення на 2011-2015 роки (зі змінами), затвердженої рішенням XXVII Харківської  обласної ради Vскликання від 19.12.2013 № 891-V, листа управління праці та соціального захисту населення Зачепилівської райдержадміністрації, з нагоди Міжнародного жіночого дня з 2 по 11 березня 2015 року в навальних закладах району пройшов гендерний марафон «Ми рівні, бо ми того гідні».

На сайті відділу освіти було розміщено методичні рекомендації, надані методистом районного методичного кабінету для класних керівників та педагогів-організаторів з орієнтовної тематики уроків гендерної грамотності, рекомендації батькам щодо гендерного виховання та анкета для учнів старших класів.

За основу в практичній діяльності закладів освіти щодо формування навичок гендерної культури, культури взаємовідносин учнів в шкільних колективах можна взяти  ключові слова Террі Девіса, Генерального секретаря Ради Європи, сказані ним у Верховній Раді України про те, що гендерна нерівність на його погляд є проявом несправедливості, неосвіченості й окрім того, рівність чоловіків та жінок  є невід’ємною частиною прав людини та фактором демократії та соціальної справедливості .

Цікавими та різноманітними виявилися заходи з гендерної просвіти у багатьох навчальних закладах. В них  взяли участь близько 600 учнів, вчителі,  працівники районного будинку дитячої та юнацької творчості, начальник служби у справах дітей Зачепилівської райдержадміністрації, спеціаліст районного управління праці та соціального захисту населення.

 Для учнів 1-11  класів у закладах освіти району проведено єдині тематичні лінійки під загальною назвою «Ми рівні,бо ми того гідні!», анкетування учнів 7-11 класів з понять гендерної рівності, написання міні творів, організовано огляд літератури з проблем формування гендерної культури особистості у шкільних бібліотеках.

         Майже у кожній школі відбувся конкурс дитячих малюнків за темою «Рівні права»,  в яких молодші школярі відобразили рівні права чоловіків та жінок на працю, відпочинок, освіту, заняття спортом. А ще – свої щасливі родини.

Окрім того, було проведено:

  • виховні години, бесіди  «Гендерна рівність в сучасному житті» (5-11 класи Чернещинського НВК), «Що таке гендерна рівність» (8-9 класи Сомівського НВК),  «Насильство в сім’ї» (5-6 класи Руновщинської ЗОШ І-ІІІ ступенів), «Гендерна рівність як рушій суспільного прогресу» (7-8 класи Орчицької ЗОШ І-ІІ ступенів); «Я – хлопчик, я  - дівчинка. Ми рівні» (1-3 класи Зіньківщинськї ЗОШ І-ІІІ ступенів), «Гендерна рівність в Україні» (8-9 класи Новомажарівської ЗОШ І-ІІІ ступенів)
  • зустріч з начальником служби у справах дітей Зачепилівської райдержадміністрації, яка познайомила учнів старших класів Руновщинської ЗОШ І-ІІІ ступенів з гендерним законодавством України;
  • диспут «Гендерна рівність та стереотипи» для учнів 7-11 класів Леб’язької ЗОШ І-ІІІ ступенів;
  • лекцію шкільним практичним психологом для учнів 9 - 11 класів Миколаївської ЗОШ І-ІІІ ступенів на тему "Гендерна рівність у сучасному суспільстві», де учні прослухали інформаційний блок та працювали в групах.
  • тренінгове заняття заступником директора з виховної роботи Леб’язької ЗОШ І-ІІІ ступенів з учнями 9 класу за темою «Ми всі рівні»;
  • конкурсну програму для учнів молодших класів Бердянського НВК присвячену рівним правам хлопчиків та дівчаток за темою «Абетка рівності».

Старшокласники висловлювали свій погляд з даного питання у власно розроблених презентаціях: «Історія гендерного руху», (інформаційна мандрівка проведена учнями 11 класу для учнів 6-11 класу Руновщинської ЗОШ І-ІІІ ступенів),     «Уроки гендерної грамотності» (11 клас Зіньківщинської ЗОШ).           

4 березня  в приміщенні районного Будинку дитячої та юнацької творчості проведено чергове засідання правового клубу «Правознавці» за однойменною назвою гендерного марафону. Учасниками засідання стало 15 учнів 9-го класу Зачепилівського ліцею, методист ЗРБДЮТ, спеціаліст районного управління праці та соціального захисту населення. На засіданні розглядалися питання гендерної рівності, гендерної рівноправності, гендерної поведінки чоловіків та жінок в Україні.

  

 

Категорія: Анонси | Переглядів: 915 | Додав: LKTO | Рейтинг: 0.0/0
Пошук
Календар
«  Березень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Корисні посилання
Погода в Зачепилівці

Слово мудрості
Новини від "Оsvita.ua"